redakcja

Jak mrozić grzyby? Które można i jak długo przechowywać?

Po udanych wyprawach na grzybobranie często nie jest się w stanie przejeść tych leśnych smakołyków. Jednak bez obaw, zawsze można je przechować w zamrażarce. Jak robić to właściwie? Jak mrozić grzyby, które i jak długo można?

Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

Większość grzybów nadaje się do mrożenia, poza takimi wyjątkami jak galaretek kolczasty, purchawica olbrzymia, czy płomykówka galaretowata. Przed zamrożeniem reszty, należy sprawdzić, czy nie są robaczywe, zepsute lub po prostu zbyt miękkie. Najlepiej do mrożenia nadają się grzyby o zwartej strukturze takie jak:

  • kurki, 
  • pieczarki,
  • podgrzybki, maślaki, 
  • borowiki
  • podgrzybki, 
  • kozaki,
  • gąski, 
  • kanie, 
  • rydze

Jak mrozić grzyby leśne – surowe czy gotowane?

Dobrze jest mrozić grzyby poprzednio ugotowane, ponieważ ich czas przechowywania będzie dłuższy. Zaleca się ich dokładnie oczyszczenie przy pomocy ciepłej szmatki, gąbeczki, czy nożyka, a następnie gotowanie grzybów  w osolonej, wrzącej wodzie od 5 do 15 minut. Po przegotowaniu należy je odcedzić lub osuszyć na słońcu i mrozić w porcjowanych woreczkach lub małych plastikowych pojemnikach. Grzyby takie jak rydze i kurki należy przegotować również dlatego, że po ich rozmrożeniu i ugotowaniu, mogą utracić swój unikalny smak i stać się gorzkie. Można je także blanszować, czyli zanurzyć kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie ostudzić w zimnej wodzie.

Warto także przed zamrożeniem osuszyć lub blanszować grzyby o szerokich blaszkach. Dzięki temu procesowi istnieją mniejsze szanse, że się połamią podczas przygotowywania. Natomiast grzyby takie jak kozaki, podgrzybki, czy prawdziwki można zamrozić surowe, jednak wtedy ich okres przydatności do spożycia znacznie się skraca. 

Jak mrozić kurki i rydze?

Najpierw oczywiście należy je dokładnie obmyć, następnie przegotować 5-15 min (aby po rozmrożeniu nie były gorzkie), a następnie mrozić w odosobnionych porcjach w woreczkach foliowych.

Jak mrozić maślaki?

Bardzo ważne jest obranie ich ze skóry, a dalszy proces przebiega podobnie jak powyżej – umycie, gotowanie lub podsmażenie, osuszenie, a następnie zamrożenie w mniejszych porcjach w plastikowych opakowaniach wedle uznania.

Jak mrozić pieczarki i borowiki?

Można je zamrozić na surowo. W pierwszej kolejności trzeba nasze grzyby leśne oczyścić z brudu, potem w zależności od chęci, można pokroić, a następnie śmiało można je podzielić na porcje i wrzucić do zamrażarki w woreczkach, czy innych opakowaniach do tego przeznaczonych. Oczywiście, można je przez zamrożeniem ugotować, podsmażyć lub zblanszować, dzięki czemu będą mogły poleżeć w zamrażarce dwu lub trzykrotnie dłużej.

jak-mrozic-grzyby-lesne

Jak mrozić grzyby, aby się nie skleiły?

Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie małych woreczków, do których wrzuca się wyporcjowane grzyby. Można także wrzucić wszystkie produkty do jednego pojemnika i rozdzielić je kawałkiem folii. Kolejnym sposobem jest rozłożenie grzybów na tacce w zamrażalce, a następnego dnia przełożenie już zamrożonych części do plastikowego opakowania.

Jak długo można mrozić grzyby?

Po uprzedniej obróbce termicznej (duszeniu, gotowaniu, smażeniu) mrożone grzyby nadają się do spożycia nawet do 1,5 roku. Jednak zamrożone surowe grzyby (np. prawdziwki, kozaki, podgrzybki) można przechowywać znacznie krócej, tzn. 6-8 miesięcy. Temperatura ich mrożenia powinna wynosić co najmniej -20 stopni. Trzeba zaznaczyć, że absolutnie nie powinno się ponownie zamrażać już rozmrożonych grzybów, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym.

Mrożenie grzybów – w kawałkach czy w całości?

Z powodzeniem możemy mniejsze grzyby mrozić w całości. Jednak jeśli chodzi o te większe okazy, lepszym pomysłem będzie ich pokrojenie. Z tego względu, że gdy przyjdzie na nie czas, najlepiej użyć grzybów połowicznie rozmrożonych, które niestety ciężko będzie kroić i dlatego dobrze jest to zrobić zawczasu.

Jak rozmrozić grzyby?

Ze względu na dużą zawartość w nich wody, nie zaleca się ich całkowitego rozmrożenia. Tracą wtedy swoje walory smakowe oraz konsystencję. O wiele lepszym rozwiązaniem jest wrzucenie pół-rozmrożonych naszych grzybów leśnych do zupy, bigosu, gotującej się wody lub po prostu na patelnię do dalszej obróbki.

jak-mrozic-kurki-maslaki-podgrzybki-mrozenie
follow:

Get the freshest Chobani news

follow: