redakcja

Sól himalajska – czym jest? Jakie są opinie na jej temat oraz jej właściwości i cena?

W ostatnich czasach trend zdrowego odżywiania opanował całe nowoczesne społeczeństwo. Półki sklepowe zaczynają się uginać pod naporem bio-alternatyw codziennych produktów spożywczych. Kupuje się produkty ekologiczne, produkty o dobrym składzie, niskokaloryczne, wysokobiałkowe, a także te zawierające odpowiednie certyfikaty. Od jakiegoś czasu na rynku pojawia się coraz częściej tajemnicza różowa substancja o rzekomo cudownych właściwościach zdrowotnych i dietetycznych. Sól himalajska. Opinie na jej temat są mocno podzielone, a my przyjrzymy się sprawie bliżej. 

Czym jest?

Różowa sól himalajska to oryginalnie różowy kryształ, który cieszy się dużą popularnością oraz „medycznym“ zastosowaniem w Pakistanie, skąd pochodzi. Na rynkach zachodnich od kilku lat sprzedawana jest jako zdrowsza alternatywa dla soli morskiej oraz kamiennej, które znamy już dobrze z naszej kuchni. Sól himalajska może być czarna, różowa, biała lub przyjmować inne ciekawe kolory, co ma związek ze wchodzącymi w jej skład różnymi kryształkami skał.

sol-himalajska-wlasciwosci

Sól himalajska – cena

Oczywiście cena produktu różni się w zależności od rodzaju soli, jej pochodzenia oraz marki, pod którą się ją kupuje. Jednakże można powiedzieć, że opakowanie 1 kg soli himalajskiej drobnej kosztuje ok. 5 – 20 zł. Cena za sól himalajską grubą (granulowaną) to 7 – 23 zł za 1 kg. Produkty o mniejszej gramaturze mogą kosztować o 2 zł mniej, jednak w takim wypadku bardziej opłaca się kupić większe opakowanie. Gdzie można kupić sól himalajską? Obecnie można ją znaleźć w wielu sklepach internetowych, w ekologicznych sklepach stacjonarnych, a także w delikatesach i lepiej zaopatrzonych większych sklepach spożywczych (np. Lidl, Biedronka).

Sól himalajska – właściwości

Sól himalajska różowa i czarna różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale i niektórymi właściwościami. Jednak uogólniając można wskazać na kilka korzyści zdrowotnych. Mówi się zatem, że sól himalajska:

  • wpływa na poprawę procesów trawiennych
  • zapobiega skurczom,
  • oczyszcza organizm,
  • poprawia stan skóry,
  • wspiera leczenie kamicy nerkowej i żółciowej,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zwalcza infekcje gardła i jamy ustnej,
  • reguluje gospodarkę wodną w organizmie,
  • wspomaga pracę serca,
  • reguluje poziom glukozy we krwi.

Jednak trzeba mieć na uwadze, że te korzyści zdrowotne nie zostały bezsprzecznie udowodnione naukowo. A przyswojenie zawartych w soli himalajskiej minerałów jest zbyt małe (zważywszy na zalecane jej dzienne spożycie), aby przyczynić się do realnej poprawy zdrowia.

sol-himalajska-a-zwykla

Sól himalajska a zwykła

Firmy wprowadzające do obrotu wspomniany produkt jako jego główne zalety najczęściej podają, że w porównaniu do zwykłej:

  • Sól himalajska jest najczystszą i najzdrowszą solą na Ziemi.
  • Wydobywa się ją ze złóż leżących u podnóża Himalajów.
  • Skład soli himalajskiej jest niezwykły – obfituje ona w 84 pierwiastki wykazujące pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Zdaniem marketingowców produkt ten stanowczo różni się od znanej nam dotychczas soli. Warto go kupować, a używać można go bez umiaru. Nie do końca jest prawda, a jej niezwykłe właściwości często mogą być za bardzo przejaskrawiane. Jednakże trzeba przyznać, że opinie na temat soli himalajskiej różnią się w zależności od grupy ludzi, którzy na jej temat się wypowiadają.

Sól himalajska – jak to jest naprawdę?

Sól himalajska jest chemicznie tą samą substancją co znana nam doskonale sól kamienna, oraz morska. Wszystkie powyższe są pospolitym chlorkiem sodu, a sama nazwa „sól himalajska“ już może wprowadzać nas w błąd. Soli tej nie wydobywa się wcale u podnóża Himalajów. Pozyskuje się ją z pakistańskiego regionu Pendżab oddalonego od Himalajów o kilkaset kilometrów. 

Chwytem marketingowym jest też powiedzenie, że jest ona ręcznie wydobywana. Na próżno szukać badań naukowych potwierdzających, że wspomniany produkt jest w jakikolwiek sposób zdrowszy od soli morskiej, czy kuchennej. Fakt, posiada ona więcej niektórych ważnych dla zdrowia pierwiastków, jednak niezależnie od rodzaju soli, ilość składników mineralnych jest zbyt mała, by mieć znaczenie z żywieniowego punktu widzenia.

Szkodliwe substancje w soli himalajskiej?

Jak wynika z badań Barbary Hendel oraz Petera Ferreira, w soli himalajskiej można odnaleźć wiele szkodliwych dla naszego zdrowia promieniotwórczych substancji (m. in. polon, rad i uran). Substancje te występują jednak w bardzo niskim stężeniu i nie powinny mieć faktycznego wpływu na nasze zdrowie

Warto jednak zaznaczyć, że nadużywanie każdej soli może mieć nieprzyjemne skutki, np. może zaburzyć funkcjonowanie nerek, czy doprowadzić do nadciśnienia lub udaru.

Sól himalajska – opinie naukowców

Z badań oraz opracowań naukowych wynika, że ta zyskująca popularność substancja nie różni się zbytnio od znanych nam innych rodzajów soli spożywczej. Brak jest też badań, które udowadniałyby jej prozdrowotne właściwości. Sól himalajska jak najbardziej może zaszkodzić zdrowiu. Spożywana w nadmiarze może powodować otyłość oraz nadciśnienie podobnie jak każda inna sól.

follow:

Get the freshest Chobani news

follow: