Kiszenie to jedna z ulubionych czynności wielu gospodyń domowych. Nie ma lepszej kapusty kiszonej niż ta przygotowana według receptury naszych babć. Swojska kapusta kiszona domowej roboty zawsze smakuje najlepiej. Można z niej nie tylko zrobić smaczne surówki czy ugotować apetyczny kapuśniak, ale także przygotować wyśmienity bigos rozpieszczający podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Panie wprawione w kiszeniu kapusty wiedzą, co do niej potrzeba, jednak osoby rozpoczynające tę fascynującą przygodę, powinny dowiedzieć się nieco o niezbędnych akcesoriach.
Naczynie i szatkownica do rozdrabniania warzyw
Rozdrobnienie kapusty jest możliwe tylko dzięki odpowiedniej szatkownicy. Najlepsza okaże się ręczna. Dobrze, aby jej obudowa została wyprodukowana z naturalnego drewna. Tego typu akcesoria można kupić w sklepie Radochy Gospochy. Tu znajdują się szatkownice z podwójnym oraz z potrójnym ostrzem wykonanym ze stali nierdzewnej gwarantującym błyskawiczne poszatkowanie owoców i warzyw.
Oprócz szatkownicy podczas rozdrabniania kapusty niezbędne okazuje się naczynie, do którego trafiają kawałki warzyw. W tym celu warto wybrać miskę, a najlepiej wiadro. Bardzo przydatne może okazać się wiadro nierdzewne 12l lub większe, w zależności od ilości kapusty przeznaczonej do kiszenia. Ważne, aby tego typu naczynie zostało wcześniej odpowiednio umyte lub wyparzone gorącą wodą. Wiadra pomocne podczas przygotowywania kapusty do kiszenia można znaleźć w sklepie Radochy Gospochy. W jego ofercie znajdują się wysokiej jakości modele stalowe ocynkowane przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Odpowiednie naczynie do kiszenia
Przed rozpoczęciem kiszenia należy wybrać naczynie o odpowiedniej pojemności, w którym będzie przechowywana kapusta. W tym celu konieczne okazuje się określenie jej ilości. Gdy wiadomo, ile kapusty ma zostać ukiszone, wówczas warto zastanowić się nad dopasowaniem właściwego naczynia.
Nieocenione okazują się beczki plastikowe do kiszenia kapusty dostępne w rozmaitych rozmiarach w sklepie internetowym Radochy Gospochy. Wykonane z lekkich, a jednocześnie trwałych tworzyw wytrzymałych na działanie kwasów, cieczy, a także zmiany temperatur zapewniają najwyższy poziom kiszenia. Ponadto beczki te zostały wyposażone w pokrywę zabezpieczającą przed zabrudzeniem znajdującą się w nich zawartość.
Przyprawy i zioła do kiszenia
Do kiszenia kapusty niezbędny jest staranny dobór przypraw oraz ziół. Potrzebne są: sól, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Miłośnicy ostrych smaków mogą również dodać pieprz, kawałki ząbków czosnku lub korzenie chrzanu. Niektórzy dosypują odrobinę cukru, a także w zależności od preferencji smakowych dodają warzywa lub owoce.
Tłuczek lub kula do ucierania ciasta
W celu dokładnego ubicia kapusty należy zaopatrzyć się w solidny tłuczek z płaskim dnem lub kulę do ucierania ciasta. Ważne, aby narzędzie to było wyprodukowane z ekologicznych materiałów, a jego powierzchnia pozbawiona farb oraz lakierów. W sklepie Radochy Gospochy znajdziesz specjalny tłuczek do ubijania kapusty oraz innych warzyw, który został w całości wykonany z naturalnego drewna bukowego.



