Jak zrobić masę solną?

Chcesz kreatywnie spędzić czas i stworzyć coś własnymi rękami? Masa solna to doskonała zabawa i sposób na odnalezienie w sobie dziecka i ukształtowanie czegoś wyjątkowego! A przygotowane w ten sposób figurki mogą być świetnym prezentem lub po prostu ozdobą w domu. Zainteresowany/a? Jeśli tak, oto jak zrobić masę solną! Zarówno tę zwykłą jak i kolorową!

Jak zrobić masę solną? Przepis

Przygotowanie masy solnej jest niezwykle proste, a efekty sprawią masę przyjemności nie tylko najmłodszym, ale także starszym!

W celu stworzenia masy solnej należy:

  1. Do dużej miski wsypać 2 szklanki zwykłej mąki i 1 szklankę soli. Następnie dobrze wymieszać.
  2. Dodać 1 szklankę wody, powoli mieszając. 
  3. Kolejny krok to zagniecienie mieszanki na ciasto. Pamiętaj, żeby masa nie była zbyt lepka lub zbyt sucha. W zależności od potrzeb, dodaj więcej mąki lub wody. 
  4. I gotowe! Możesz zacząć tworzyć!

Jak zrobić masę solną kolorową?

Możesz łatwo zmienić barwę ciasta solnego. Wystarczy dodać farbę, barwnik spożywczy lub naturalne przyprawy (np. curry, papryka). Po prostu dodaj barwnik do wody, zanim zmieszasz ją z mąką i solą. Innym rozwiązaniem na kolorową masę solną jest odczekanie aż kreacja z masy solnej wyschnie, a następnie pomalowanie jej farbą akrylową.

Jak zrobić masę solną bez soli?

Jeśli akurat nie mamy pod ręką takiej ilości soli, nie wszystko stracone! istnieje równie prosty przepis na niesamowitą zabawę masą solną bez soli! Co do tego potrzebujemy i w jakich proporcjach?

Masa solna bez soli – składniki

  • 1 szklanka sody,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka ciepłej wody.

Przepis na masę solną bez soli

  1. W garnku mieszamy sodę z mąką.
  2. Do garnka wlewamy szklankę wodę, delikatnie mieszajac.
  3. Następnie podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Gdy masa się połączy i zacznie odchodzić od boków garnka, odstawiamy garnek z ognia.
  5. Czekamy kilka minut, aż masa solna bez soli wystygnie.
  6. I gotowe! Masę zagniatamy i możemy tworzyć to, co przyjdzie nam do głowy!

Jak wysuszyć ciasto solne?

Najlepszym sposobem na wysuszenie ciasta solnego jest włożenie go do piekarnika w niskiej temperaturze. Zaleca się ustawienie temperatury na 100 stopni C. Dzięki temu unikniemy przypalenia masy oraz nadmuchania naszej kreacji z ciasta solnego. Wyroby z masy solnej mogą schnąć przez kilka godzin lub dłużej – w zależności od ich grubości i wielkości. Warto także od czasu do czasu przewrócić swoje wyroby w piekarniku – przyspieszy to proces suszenia. 

Innym sposobem wysuszenia ciasta solnego jest użycie kuchenki mikrofalowej. Należy umieścić figurki na talerzu, a następnie włączyć ją na 10 sekund na raz. Możliwe, że proces trzeba będzie powtórzyć. Kolejnym sposobem jest pozostawienie wyrobów w ciepłym pomieszczeniu. Jednak suszenie wtedy może się znacznie przedłużyć i potrwać nawet do kilku dni.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  1. Uszczelnij swoje wyroby z masy solnej. Jeśli chcesz, aby firgurki przetrwały jak najdłużej – użyj uszczelniacza w sprayu lub kleju uszczelniającego. Dzięki temu wilgoć nie dostanie się do masy solnej, co mogłoby ją uszkodzić. 
  2. Przechowuj wyroby w suchym i ciepłym pomieszczeniu. Pamiętaj, że wilgoć jest w stanie zmiękczyć i zniszczyć to, co stworzyłeś/aś. 
  3. Trzymaj swoje kreacje z dala od psów, ponieważ masa solna może być dla nich niebezpieczna w przypadku jej spożycia.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Przewiń do góry