Niedobór żelaza – czym to grozi?

Niedobór żelaza to bardzo powszechne zjawisko, którego przyczyny mogą tkwić zarówno w źle zbilansowanej diecie, przewlekłych krwawieniach lub zaburzeniach wchłaniania w jelitach. Należy pamiętać, że pierwiastek jest jednym z najważniejszych w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chcąc rozwiązać problem niedoboru warto skorzystać z pomocy takiego specjalisty jak dietetyk, który ułoży dla nas odpowiednią dietę. Czym grożą braki żelaza?

Żelazo – jaką rolę pełni w organizmie człowieka?

Opisywany pierwiastek jest pozyskiwany wraz z jedzeniem. Następnie wchłania się w jelitach razem z innymi substancjami i w kolejnym kroku jest transportowany w ciele wraz z obiegiem krwi. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny znajdującej się w krwinkach czerwonych. Bierze też udział w procesie transportowania tlenu i dwutlenku węgla. Jako składnik enzymów, bierze udział w metabolizmie komórkowym. Ponadto pełni funkcje zapasowe i jest magazynowany w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym.

Czym grozi niedobór żelaza?

Niedobór żelaza skutkuje niedokrwistością, czyli anemią. Może mieć ona postać łagodną, umiarkowaną, ciężką, a w skrajnych przypadkach będzie zagrażać życiu. Niezależnie od tego z jakim rodzajem niedokrwistości mamy do czynienia, występują wspólne objawy, do których należą zmęczenie, częste zawroty głowy i bóle, problemy ze skupieniem uwagi, duszności, kołatanie serca oraz bladość skóry. Braki pierwiastka skutkują także osłabieniem jakości włosów, suchością skóry i zmianami wyglądu paznokci.

Taka sytuacja wymaga zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Opracowaniem nowego jadłospisu zajmie się dla nas dietetyk, jednak wcześniej powinien zalecić nam wykonanie badań potwierdzających niedobór żelaza. Należą do nich m.in. morfologia krwi, stężenie żelaza w surowicy krwi, stężenie ferrytyny oraz TIBC, czyli całkowita zdolność wiązania żelaza. Najlepszym źródłem pierwiastka jest mięso, podroby mięsne, ryby, a także burak, brokuł czy szpinak. Dla lepszego wchłaniania, warto przyjmować je ze składnikami bogatymi w witaminę C.

Przewijanie do góry
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x