Cebula jest szeroko używana w większości przepisów kulinarnych na całym świecie. Jednakże używanie cebuli w czasie ciąży może być trudne, ponieważ większość kobiet w ciąży uważa, że jej silny zapach jest nieprzyjemny. Jednak cebula dodaje smaku do potraw, a niektóre kobiety rozwijają na nią zachcianki w czasie ciąży. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o skutkach ubocznych, zalecanej ilości spożycia i korzyściach jedzenia cebuli to zapraszamy do lektury.
Czy można jeść cebulę w ciąży?
Tak, możesz bezpiecznie jeść cebulę w czasie ciąży i rozpieszczać swoje kubki smakowe. Jednak pamiętaj, aby robić to umiarkowanie, ponieważ nadmiar czegokolwiek może być szkodliwy dla Ciebie i Twojego dziecka w tej delikatnej fazie. Ponadto, niektóre kobiety uważają, że cebula wywołuje u nich nudności w czasie ciąży.
Cebula w ciąży – korzyści
Jakie są plusy jedzenia cebuli będąc ciężarną:
- oczyszcza organizm – a wszystko to za sprawą drogocennych aminokwasów, takie jak cysteina i metionina. Pomagają one oczyszczać organizm i działają jak pochłaniacze wolnych rodników.
- pomaga w walce z cukrzycą ciążową – cebula zawiera chrom, który pomaga zapobiegać oporności na insulinę i regulować poziom cukru we krwi. Jest to superfood w walce z cukrzycą ciążową.
- kontroluje przyrost wagi – panie w ciąży często martwią się o wzrost wagi. Tutaj na ratunek przychodzi cebula, która jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Dodaj cebulę do sałatek i kanapek, aby kontrolować swoje łaknienie w zdrowy sposób!
- pomaga zapobiegać zapaleniu dziąseł w ciąży – zmiany hormonalne podczas ciąży sprawiają, że twoje dziąsła i zęby są bardziej podatne na krwawienie, stan zapalny i nagromadzenie płytki nazębnej. Jedzenie cebuli pomaga poprawić zdrowie jamy ustnej podczas ciąży dzięki jej właściwościom antybakteryjnym.
- wzmacnia odporność – cebula jest bogata w witaminę C. Właściwości przeciwutleniające tego ważnego składnika odżywczego mogą pomóc wzmocnić odporność przyszłej matki i chronić rozwój dziecka.
- leczy zaparcia – cebula jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i może pomóc regulować ruchy jelit. Jeśli cierpisz na zaparcia w trakcie ciąży, spożywanie surowej cebuli w czasie ciąży skutecznie złagodzi twoje dolegliwości.
- reguluje ciśnienie krwi – surowa cebula jest magazynem fitoskładników, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Dodanie cebuli do swojego planu posiłków może pomóc uniknąć powikłań związanych z wysokim ciśnieniem krwi w czasie ciąży, takich jak nadciśnienie ciążowe i przedwczesny poród.
- poprawia wygląd skóry, włosów i dziąseł – a to wszystko zasługa witamin z grupy C i B.
Cebula w ciąży – skutki uboczne
Mimo tyle pozytywnych korzyści, czasem jednak zdarzą się działania niepożądane związane z jedzeniem cebuli:
- zgaga i niestrawność – jedzenie nadmiaru cebuli w ciąży może zwiększyć dolegliwości związane z układem trawiennym,
- biegunka – w niektórych przypadkach cebula może prowadzić do biegunki,
- problemy z oddychaniem i alergie – niektóre kobiety w ciąży mogą doświadczać problemów z oddychaniem i reakcji alergicznych na skutek nadmiernej konsumpcji cebuli.
Jeśli ktoś ma alergię na cebulę, powinien unikać jej spożywania w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko reakcji alergicznej. W takim przypadku warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia, aby uzyskać poradę dotyczącą alternatywnych źródeł składników odżywczych.



