Często słyszy się, że mięta pomaga na zgagę i inne dolegliwości układu trawiennego. Jednak czy zawsze należy po nią sięgać? W jakich przypadkach lepiej pokusić się o inny napar?
Mięta – pomocna przy zespole jelita drażliwego
Herbata lub olejek z mięty pieprzowej może pomóc osobom z zespołem jelita drażliwego. Do takich wniosków doszli naukowcy w 2011 roku w Pain. Według nich, związki zawarte w tej roślinie faktycznie są w stanie aktywować kanał przeciwbólowy w okrężnicy. Prowadzi to do zmniejszenia bólu związanego z jedzeniem pikantnych dań zawierających np. chili lub musztardę.
Mięta na zgagę, niestrawność lub ból w jelitach
Roślina ta jest znana ze swoich właściwości przyspieszających proces trawienia. Dzięki przyspieszeniu trawienia, treść jedzenia będzie krócej zalegać w żołądku, dzięki czemu ryzyko jego cofania się do żołądku będzie mniejsze. Dodatkowo mięta ma działanie zobojętniające kwas solny. W związku z tym napar z mięty pieprzowej może przynieść niejednemu ulgę podczas niestrawności, zgagi lub bólu w jelitach. To wszystkim znane ziele rozluźnia mięśnie zwieracza przełyku. Chroni to przed cofaniem się pokarmu, co jest przyczyną powstawania zgagi.
Mięta na zgagę – działanie
Jej kompleksowe działanie dostrzegły już nasze babcie i dlatego często polecają to ziele jako naturalny sposób na zgagę. Zwolennicy picia naparu z mięty wskazują na następujące korzystne działanie mięty:
- działa uspokajająco i wyciszająco na organizm,
- wspomaga proces trawienia,
- działa rozkurczowo,
- rozluźnia mięśnie przełyku,
- pobudza wydzielanie źółci oraz soków trawiennych.
Czy mięta pomaga na zgagę? W jakich przypadkach jej unikać? Co mówią naukowcy?
Przyjęło się, że mięta jest pomocna na zgagę. Jednak podczas gdy napój miętowy może pomóc w niektórych dolegliwościach trawiennych, takich jak niestrawność czy gazy, może nie być najlepszym pomysłem w przypadku zgagi spowodowanej refluksem żołądkowo-przełykowym.
Jeśli chodzi o ból trawienny znajdujący się wyżej w przewodzie pokarmowym, taki jak zgaga z powodu choroby refluksowej przełyku, lepiej nie sięgać po miętę pieprzową. Dlaczego? Otóż naukowcy z University of Maryland Medical Center są zdania, że może ona rozluźnić mięsień zwieracza, który zamyka żołądek od przełyku. Natomiast to może przyczynić się do cofnięcia się kwasu żołądkowego do przełyku i zaognienia zgagi. Zatem wniosek jest taki, że podczas tej dolegliwości, lepiej unikać produkty z miętą, aby uniknąć podrażnienia.
Mięta na zgagę w ciąży
Jest to bezpieczne ziele, które mogą stosować nawet kobiety w ciąży, o ile stosują je z umiarem. Mięta na zgagę w ciąży pomoże w niwelowaniu dolegliwości układu pokarmowego oraz ma działanie uspokajające. U przyszłych mam często pojawiają się takie dolegliwości jak zgaga, a mięta może im pomóc ukoić palenie. Jednak warto obserwować swój organizm, ponieważ w niektórych sytuacjach mięta może wręcz nasilać zgagę (gdy zgaga jest spowodowana GERD). W takim przypadku lepiej znaleźć inną herbatę na zgagę, np. rumianek czy rooibos.



