Szynszyle to gryzonie, które coraz częściej są wybierane jako zwierzątka domowe. Występują w wielu odmianach barwnych, dzięki czemu każdy znajdzie odpowiedniego szynszyla dla siebie. Zwierzęta te zdobyły popularność za sprawą mediów społecznościowych, gdzie znaleźć możemy wiele filmików i zdjęć z ich udziałem. Szynszyle możemy kupić w sklepie zoologicznym bądź w hodowli. W drugim wypadku mamy do wyboru wiele odmian barwnych, których nie spotkamy w sklepach zoologicznych.
Jak przygotować się do posiadania szynszyli?
Szynszyle żyją w warunkach domowych około 10 lat. Osiągają 20-40 cm długości, a ich waga nie przekracza jednego kilograma. Waga i wielkość zależy od rasy i płci. Samce są z reguły większe od samic. Szynszyle są stosunkowo dużymi gryzoniami, dlatego też potrzebują odpowiedniego lokum. Klatka dla szynszyli powinna być przede wszystkim wysoka. W podstawie klatka musi mieć wymiary 80×50 cm, a wysokość to minimum 60 cm. Na każdą kolejną szynszyle dokładamy 20-40 cm wysokości. Pamiętajmy, że szynszyle to zwierzęta stadne, dlatego też powinniśmy trzymać minimum dwa osobniki. W sklepach znajdziemy odpowiednio duże klatki. Możemy również kupić wolierę, czyli dużą klatkę, która często jest wielkości szafy. Woliera to dość duży wydatek, jednak możemy ją zbudować samodzielnie. W ten sposób stworzymy dla naszych pupili idealne warunki do życia, a dodatkowo zaoszczędzimy kilkaset złotych. Jako podłoże najlepiej sprawdzi się żwirek drewniany, który dobrze chłonie mocz.

Najważniejsze w klatce szynszyli są półki. Szynszyle są skocznymi zwierzętami. W naturze zamieszkują tereny górzyste, gdzie mogą się wspinać. Przyjmuje się, że na jedną szynszylę powinniśmy mieć 2 półki. Każda kolejna to jedna lub dwie półki więcej. W przypadku wysokich klatek warto zrobić kilka pięter, pomiędzy którymi będą półki. W diecie szynszyli nie może zabraknąć siana, które powinno stale znajdować się w paśniku. Paśnik najlepiej przymocować na spodzie klatki. Możemy także na każdym piętrze dać paśnik, co ułatwi spożywanie siana, jeśli mamy większą ilość gryzoni. Jeśli chodzi o miski, to mamy do wyboru dwa rodzaje. Pierwszy to miska metalowa, która mocujemy do prętów klatki. Dzięki temu miskę możemy przymocować nad półką lub na piętrze. Drugi rodzaj to miska ceramiczna, która możemy postawić jedynie na spodzie klatki. Szynszyle sporo się ruszają i mogłyby strącić taką miskę z półki. Spadającą miska mogłaby zranić szynszyle, które znajdują się niżej. Pamiętajmy również o poidełku. Najlepiej sprawdzą się poidełka szklane, które możemy wyparzyć wrzącą wodą. Zapobiegnie to rozwojowi glonów czy bakterii. W wysokich klatkach warto mieć kilka poidełek. Kołowrotek pozwoli naszych pupilom się wyszaleć. Oczywiście musi on być odpowiednio duży. Średnica kołowrotka powinna wynosić 35-40 cm. Zbyt mały kołowrotek powoduje nienaturalne wyginanie się kręgosłupa, co prowadzi do groźnych urazów.
Szynszyle – dieta

Ważnym aspektem w opiece nad szynszylami jest żywienie. Siano stanowi podstawę żywienia tych gryzoni. Ma mało kalorii, a także wspomaga perystaltykę jelit i pomaga w ścieraniu stale rosnących zębów. Kolejne miejsce w piramidzie żywienia szynszyli zajmują suszone zioła. Szynszyle mają delikatny układ pokarmowy. Dlatego też świeże warzywa możemy podawać w niewielkiej ilości. Możemy kupić gotowe mieszanki ziół dla szynszyli. Dobrym pomysłem jest również kupienie pojedynczych ziół i samodzielnie tworzenie różnorodnych mieszanek. Dziennie szynszyla powinna dostać około 10 różnych ziół. Gryzonie te lubią również suszone kwiaty, korę, gałęzie drzew czy korzenie roślin. Karma dla szynszyli to dobry sposób na uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie. Młode szynszyle powinny dostawać dwie łyżki stołowe pokarmu dziennie. Z kolei dorosłej szynszyli podajemy jedną łyżkę stołową karmy. Najlepiej wybrać pokarm bez zawartości zbóż. Zboża są tuczące dla szynszyli, a nadwaga może być przyczyną kontuzji u tych skocznych zwierząt. W oswajaniu szynszyli przydatne będą suszone owoce. Musimy jednak uważać na ich ilość. Szynszyle mają bowiem skłonność do cukrzycy. Dlatego owoce i słodkie warzywa podajemy jedynie w formie przysmaku.



