Jaki jest wpływ węglowodanów na organizm?

Jeśli zastanawiasz się, czym różnią się cukry proste od złożonych, odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule. Dowiesz się także jaką rolę pełnią w naszym życiu i jak wpływają na funkcjonowanie organizmu!

Co to są węglowodany?

Węglowodany to grupa naturalnie występujących związków organicznych. Węglowodany są prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionymi substancjami organicznymi w przyrodzie i są podstawowymi składnikami wszystkich żywych organizmów. Węglowodany powstają w procesie fotosyntezy przez rośliny zielone z dwutlenku węgla i wody. Służą one jako źródła energii i jako niezbędne składniki strukturalne w organizmach. Ponadto część struktury kwasów nukleinowych, które zawierają informację genetyczną, składa się z węglowodanów.

Cukry proste

Węglowodany proste nazywane są cukrami prostymi. Są one jednym z podstawowych składników odżywczych i są nieodłącznym elementem naszej diety, ponieważ dostarczają energię do organizmu. Cukry proste znajdują się w różnych naturalnych źródłach żywności, w tym w owocach, warzywach i mleku, i nadają żywności słodki smak. Mimo, że znane są również z tego, że szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, warto włączyć je do swojej diety. Ważne jest jednak, aby pilnować ilości ich spożycia.

Cukry można podzielić na:

  • cukry pojedyncze (monosacharydy), które obejmują glukozę, 
  • fruktozę,
  • galaktozę,
  • cukry podwójne (disacharydy), które obejmują sacharozę (cukier stołowy), laktozę i maltozę.

Cukry złożone

Węglowodany złożone, znane również jako polisacharydy, to skrobie utworzone przez dłuższe łańcuchy sacharydowe, co oznacza, że ich rozkład trwa dłużej. Chemicznie zazwyczaj składają się z trzech lub więcej połączonych cukrów. Ściśle mówiąc, termin ten odnosi się do wszelkich skrobi, w tym do wysokorafinowanych skrobi znajdujących się w:

  • chlebie pszennym,
  • ciastkach,
  • większości wypieków,
  • wielu innych źródeł żywności.

Gdy dietetycy zalecają spożywanie węglowodanów złożonych, zwykle odnoszą się do produktów pełnoziarnistych i warzyw skrobiowych, które są wchłaniane wolniej niż rafinowane węglowodany.

Rola węglowodanów w organizmie człowieka

Węglowodany odgrywają ważną rolę w ludzkim organizmie. Wraz z z lipidami i białkami pełnią funkcje budulcowe w organizmie. Działają jako źródło energii, pomagają kontrolować metabolizm insuliny i glukozy, która jest paliwem dla nerwów, mózgu, mięśni i serca. Warto dodać, że utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych. Ponadto uczestniczą w metabolizmie cholesterolu i trójglicerydów oraz pomagają w fermentacji. Węglowodany proste są elementem struktury DNA i RNA, czyli nośników cech dziedzicznych, dlatego ich rola w organizmie człowieka jest praktycznie niezastąpiona.

Podsumowanie

Węglowodany są jednym z trzech makroskładników w naszej diecie i jako takie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w różnych formach, od cukrów, przez skrobię, po błonnik pokarmowy, i są obecne w wielu spożywanych przez nas produktach spożywczych. Jako że są one niezastąpione w diecie, nie należy ich całkowicie unikać, a raczej należy ich spożycie dostosować do swoich potrzeb i możliwości.

Przewijanie do góry
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x